Kaasrijping

Voets & Donkers ontwikkelt met grote precisie luchtbehandelingssystemen die exact de juiste condities creëren voor kaasrijping.

Al sinds de jaren 80 houdt Voets & Donkers zich bezig met het zorgvuldig creëren van exact de juiste condities voor kaasrijping. We kunnen ons dan ook met recht experts noemen in dit vakgebied. Wij zijn gespecialiseerd in luchtbehandelingstechniek voor het rijpingsproces, waarmee zorgvuldig beheerst vocht aan de gepekelde kazen wordt onttrokken. Dat is een precair proces: teveel ineens zou immers een verlies aan kilo’s betekenen, te weinig leidt tot schimmelvorming. Voets & Donkers zorgt er met grote precisie voor dat onze luchtbehandelingssystemen voldoen aan uw wensen én aan de wettelijke eisen. Dat betekent dat we zowel kunnen voorzien in zeer geavanceerde en grootschalige toepassingen voor de industrie als in een eenvoudig systeem voor bijvoorbeeld een kaasboerderij. U legt uw wensen bij ons neer, wij zorgen voor een oplossing op maat.

HR-ontvochtigingssyteem

Door de jaren heen heeft Voets & Donkers de technieken voortdurend aangepast aan veranderende eisen en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Onze sterke wil om steeds te blijven vernieuwen en innoveren, leidde tot een constante zoektocht naar manieren om het luchtbehandelingsproces efficiënter te laten verlopen. In 2003 hebben we hierin een belangrijke stap gezet, met de ontwikkeling van een HR-ontvochtigingsinstallatie. Het gebruik van deze installatie levert een aanzienlijke energiebesparing op, waarmee u in aanmerking kunt komen voor een forse energie-investeringsaftrek (EIA). De HR-ontvochtigingsinsallatie zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat in het proces van ontvochtigen en koelen. Via een aluminium blok vindt warmtewisseling plaats, waarmee we ongeveer de helft van de warmte uit de afgevoerde lucht kunnen terugwinnen. Dit resulteert in een ontvochtigingsmethode die 85% minder koelvermogen vereist dan conventionele systemen! Wilt u meer weten over dit duurzame systeem? Neem contact met ons op!

Filtering en ionisatie

Met een luchtbehandelingsinstallatie van Voets & Donkers worden de rijpingscondities in uw kaasopslag zorgvuldig constant gehouden, op bijvoorbeeld 13°C, met een luchtvochtigheidspercentage van 85%. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt voor optimale condities voor schimmelvorming. Door het luchttransport van ons systeem, kunnen we ervoor zorgen dat er specifiek rond de kaas een nog hogere luchtvochtigheid heerst, zodat de kaasrijping verder geoptimaliseerd wordt. Om ervoor te zorgen dat de apparatuur, zoals onder andere de luchtbehandelingskast en de toevoerkanalen, geen voedingsbodem gaan vormen voor schimmels, zorgt Voets & Donkers voor filtering van de lucht. Deze continue filtering zorgt voor een schone lucht en het afvangen van schimmelsporen. Daarnaast zetten we luchtionisatie in als toevoeging op de filtering om de lucht verder te zuiveren en met de name de micro-organismen zoals schimmelsporen te vernietigen.

Wilt u meer (technische) details over de technieken die wij inzetten bij kaasrijping? Neem dan contact met ons op, we vertellen u graag meer.