Blog

Nieuws van Voets & Donkers

Knäckebröd & koeltechniek

19 December, 2018

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Peter Donkers met een introductie van het project.

Met een decennialange ervaring in de kaas- en (andere) voedingsindustrie, kunnen we bij Voets & Donkers inmiddels aardig meepraten over het optimaliseren van processen in de food-branche. Minder verspilling, versere producten, snellere doorlooptijden… we dragen er graag ons steentje aan bij. Ook de Nederlandse groente- en fruitverwerker Koninklijke Vezet gaat optimaliseringsslagen doorvoeren. Met een nieuw fresh centre in Zweden wil VCN, de Scandinavische tak van Vezet, de Zweedse en Deense consument nog beter gaan bedienen. In het fresh centre wordt straks onder andere sla gesneden en verpakt, er worden maaltijdsalades bereid en fruitsalades samengesteld. Die vervolgens worden verkocht in Deense en Zweedse supermarkten. VCN schakelde ons in voor de koeltechniek en luchtbehandeling in het fresh centre.

En dus mochten (en mogen) wij naar Zweden: het land van knäckebröd, Ikea, Pippi Langkous en de Vikingen. Voor ons nieuw, en tegelijkertijd merkten we ook meteen dat Zweden qua cultuur, communicatie en regelgeving dicht bij Nederland staat. Handig dus, op allerlei verschillende gebieden.

Win-win-win-situatie

Het fresh centre voor VCN is niet zomaar een project. Met bijna 8000m2 aan vloeroppervlakte en 3000kW aan koelvermogen, is het een project waar we uitdaging in vinden én met veel plezier aan werken. Onze werkzaamheden hier zijn drieledig: we leveren koeltechniek, we zorgen voor de juiste (high care) luchtcondities én we leveren warmte. Dat laatste klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk best logisch: wat een koelinstallatie namelijk doet, is warmte verplaatsen. De installatie onttrekt ergens warmte en die warmte kun je dus elders weer slim inzetten. Bijvoorbeeld om de sla te drogen, om de kantoren in het pand te verwarmen en voor het reinigingswater. Op die manier ben je super-milieuvriendelijk -energiezuinig en -kostenbesparend bezig. Een win-win-win-situatie.

“Door de warmte die de koelinstallatie op de ene plek onttrekt, elders slim in te zetten, zijn we super-milieuvriendelijk, - energiezuinig en kostenbesparend bezig.” - Peter Donkers

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, onze voorbereidingswerkzaamheden voor dit project bestonden dus voor een groot gedeelte uit bekijken waar en op welk moment er warmte nodig is in het nieuw te bouwen fresh centre. Dat koppelen we aan de plekken waar koeltechniek en/of high care-luchtcondities nodig zijn. Met al die informatie en specificaties houden we nu, op het moment dat we onze installaties aan het ontwerpen zijn, al rekening.

Grotere efficiency, kleinere foutenmarges

Ook bijzonder binnen dit project, is het feit dat we de gehele installatie hier in 3D uittekenen én in onze eigen fabriek al opbouwen. Delen van de installatie kunnen we bovendien al hier in Schijndel keuren en certificeren. Eventuele fouten kunnen we er uithalen, waarbij nauw overleg tussen engineers en de productieafdeling zorgt voor meer efficiëntie en kwaliteit. Vervolgens demonteren we de installatie en transporteren deze als een (relatief) eenvoudig in elkaar te zetten pakket naar Zweden. Op die manier hebben onze monteurs op locatie minder tijd nodig voor de montage. Ook het werken in BIM, een digitaal samenwerkingsmodel tussen ons, de aannemer en andere installateurs, verkleint foutenmarges. Eventuele ‘clashes’ en knelpunten kunnen we hiermee vooraf al in kaart brengen en ondervangen.

De komende maanden gaan wij hard aan de slag om dit project tot een succes te maken. Van ontwerp tot productie en van installatie tot realisatie. We houden je op de hoogte!

Peter Dᴓnkers