Skip to main content
Blog

Het SFC van Albert Heijn

Het SFC van Albert Heijn

Het nieuwe Shared Fresh Center (SFC) van Albert Heijn in Nieuwegein

Als specialist op het gebied van koelinstallaties en luchtbehandelingssystemen, zien we bij Voets & Donkers heel wat verschillende projecten voorbijkomen. We komen zowel bij de boer die één enkele koelcel nodig heeft als bij de multinational met een groot distributiecentrum. Maar sommige projecten vallen met recht in de categorie ‘baas boven baas’. Zo ook het nieuwe ‘Shared Fresh Center’ van Albert Heijn in Nieuwegein. Het is nieuw, het is innovatief, maar het is vooral groot, dat nieuwe Shared Fresh Center. Met een vloeroppervlak van bijna 42.000m2 is het niet alleen één van de grootste versdistributiecentra van Nederland, maar was het ook voor Voets & Donkers een hels karwei. Nou ja… hels in spreekwoordelijke zin dan. Want we gingen de uitdaging natuurlijk graag aan.

Innovatief ontwerp

Al in januari 2014 bogen we ons, in opdracht van aannemer Pleijsier Bouw, voor het eerst over een oplossing om de lucht in het Shared Fresh Center voortdurend tussen de 0 en 2°C te houden. Met de gigantische logistieke doorgang die er iedere dag in het distributiecentrum plaatsvindt, is dat nog niet zo eenvoudig. Werkende mensen, rondrijdende heftrucks en aandokkende vrachtwagens zijn slechts enkele van de vele factoren die de luchtcondities voortdurend dreigen te verstoren. Bovendien bleek de ruimte in het plafond zeer beperkt te zijn. De standaard koelers konden daarom niet geplaatst worden. Om die reden besloten onze engineers een heel andere wending te geven aan de realisatie van dit project: ze dachten een ontwerp uit waarbij we een groter aantal koelers met een lage inbouwhoogte plaatsten. Dit innovatieve ontwerp zorgde ervoor dat we in december 2014 de opdracht kregen. Hoewel: het was niet alléén ons goede idee dat meespeelde. Ook het feit dat onze bedrijfsvisie en –filosofie goed pasten bij die van opdrachtgever Pleijsier Bouw, droeg bij aan hun keuze voor ons. In vier maanden tijd zorgden we vervolgens voor de technische realisatie.

We hebben gezien dat iedereen binnen het bedrijf bereid is om voor 100% de schouders eronder te zetten om een dergelijk project te kunnen realiseren.

Marc VoetsDirecteur

Alles in 3D

Bij de voorbereiding van het project speelden communicatie en samenwerking met de andere partijen een grote rol. Dat was belangrijk, want er waren vele verschillende partijen actief in het dakvlak. Van afvoer tot verlichting en sprinkler: het moest er allemaal in passen. Daarom namen we de lead om alles in 3D uit te tekenen. Door het ontwerp samen met onze partners Pleijsier Bouw, Van Dalen Installatietechniek, Kemkens Brandbeveiliging en ND Logistics tot in de puntjes uit te denken, is het daadwerkelijk installeren van de verschillende installaties probleemloos verlopen. “Wat anders een drama zou zijn geworden, is nu goed gegaan,” zegt directeur Marc Voets. “De samenwerking met de andere partijen was erg prettig.”

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam

Naast effectief, moest de koelinstallatie ook efficiënt en (dus) energiezuinig zijn. Dit konden we realiseren door gebruik te maken van toerental-regelbare EC-ventilatoren: ventilatoren die in het voorjaar, het najaar en de winter minder toeren maken dan bij tropische temperaturen, waardoor een forse energiebesparing kan worden gerealiseerd. We plaatsten er in totaal meer dan 1000. Daarnaast maakt de installatie alleen gebruik van natuurlijke koudemiddelen. We hebben hier gekozen voor het energiezuinige, natuurlijke koelmiddel ammoniak, in combinatie met Temper (een zoutoplossing) als koudedrager. De omvang van het project, de nauwe samenwerking met andere partijen en de duurzame oplossing die wij geleverd hebben, zijn niet de enige redenen dat wij stiekem best heel erg trots zijn op dit project. Om dit project tot een goed einde te brengen, moesten we op een bepaald moment zo’n beetje het hele bedrijf mobiliseren. “Dat was een goede ervaring,” zegt Marc Voets. “We hebben gezien dat iedereen binnen het bedrijf bereid is om voor 100% de schouders eronder te zetten om een dergelijk project te kunnen realiseren.”

Kengetallen

  • Oppervlakte: 40.000 m3
  • Temperatuur: 0-2 0C
  • Koude middel: Ammoniak 2*500 kg
  • Koud drager: Temper -20
  • Koelvermogen: 2.8 MW
  • Aandrijf vermogen: 4 * 250 KW Frequentie controlled
  • Pomp vermogen: 3 * 75 kW Frequentie controlled / 50 % redundantie
  • Aantal koelers: 201
  • Ventilatoren: 1042 Gelijkstroom motoren(EC) toerengeregeld
Voets & Donkers - Shared Fresh Center Albert Heijn
Voets & Donkers - Shared Fresh Center Albert Heijn - Architectenblad

Sectoren

Warehousing

Voets & Donkers Warehousing

Voor elk distributiecentrum of magazijn gelden andere wensen en eisen op het gebied van temperatuur en (ultraschone) luchtcondities. Met onze kennis en ervaring in industriële koudetechniek en luchtbehandelingsinstallaties, kunnen we de kwaliteit en houdbaarheid van de opgeslagen producten optimaliseren.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers - Voedingsmiddelen

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers - Duurzaamheid

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers