Skip to main content
Blog

Knäckebröd & koeltechniek – deel 2

Knäckebröd & koeltechniek – deel 2

Derk Alkema (proces-engineer koeltechniek) en Michael van der Meijden (3D-tekenaar) over het ontwikkel-, teken- en rekenwerk

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Derk Alkema (proces-engineer koeltechniek) en Michael van der Meijden (3D-tekenaar) over het ontwikkel-, teken- en rekenwerk dat nodig is om het project te kunnen realiseren.

“Het is altijd weer een uitdaging,” zegt Derk Alkema over zijn werk bij Voets & Donkers. “Zeker als het om zo’n groot project gaat, dat ook nog eens in Zweden plaatsvindt.” Derk is proces-engineer koeltechniek en dat komt erop neer dat hij processchema’s en classificatielijsten maakt. Of, met andere woorden: dat hij bepaalt hoe het koudemiddel straks door de installatie stroomt en welke componenten daarvoor nodig zijn. “In dit geval zijn dat in de machinekamer vijf compressoren, drie grote condensors, vijf warmtewisselaars, vier grote vaten en elf pompen”, vertelt hij. “Het is een flinke installatie: een mooi, groot en complex project.”

Passen, meten en schuiven

De technische tekeningen van Derk vormen de leidraad om de bouwkundige tekeningen op te stellen. Die tekeningen worden gemaakt door (onder andere) 3D-tekenaar Michael van der Meijden. Samen met een team van specialisten zorgt hij ervoor dat (uiteindelijk) de productie-afdeling aan de slag kan. Hoe belangrijk het is dat Derk en Michael hun werk goed uitvoeren, blijkt op alle fronten. Zo moeten zowel de productie-afdeling in Schijndel als de monteurs straks in Zweden hun werk foutloos uit kunnen voeren. Maar de tekeningen zijn ook van groot belang bij het onderhoud of als er onverhoopt storingen optreden. “De machinekamer is straks 12 bij 16,75 bij 8,7 meter,” vertelt Michael. “Als ik al die componenten en onderdelen zie in die ruimte, dan denk ik: ‘hoe moet die monteur daar in hemelsnaam bij kunnen?!’ Daarom voorzien we de machinekamer overal van bordessen en trappen, zodat de monteurs alle componenten en onderdelen goed kunnen bereiken.”

Op mijn scherm in 3D zie ik de machinekamer tot leven komen.

Michael van der Meijden3D-tekenaar

Maar het werk van Derk en Michael is niet alleen van essentieel belang, het is vooral ook erg tof. “Op mijn scherm in 3D zie ik de machinekamer als het ware tot leven komen,” zegt Michael. “Ik pas en meet en schuif, zodat de installatie past in de ruimte die ervoor beschikbaar is. Aangezien we in eigen huis werken aan de productie, neem ik in iedere pauze even een kijkje in de werkplaats. Het is zo leuk om te zien hoe de installatie die je tekent, daadwerkelijk gestalte krijgt.”

De productie in eigen huis is sowieso ideaal, vindt Michael. “Doordat we snel schakelen tussen alle betrokken afdelingen, zijn eventuele problemen zo opgelost. Als de monteurs ergens tegenaan lopen, vragen ze of ik even mee wil kijken. Samen komen we er dan altijd wel uit. Ik probeer dat bovendien voor de toekomst mee te pakken. Daar wordt het alleen maar beter van.”

Internationaal samenwerken

Ook door het werken in BIM (Building Information Modeling) worden foutenmarges geminimaliseerd. Een naaste collega van Michael is daar voornamelijk mee bezig. “Hij voert onze tekeningen in in BIM, waarin ook andere partners binnen dit project tekeningen uploaden.” Dat zijn binnen dit project uiteraard veelal bedrijven uit het buitenland; internationaal samenwerken is dan ook vereist. Een werkwijze als BIM is daarbij onmisbaar. “We zien met BIM meteen of er ergens ‘clashes’ ontstaan”, zegt Michael. “Hier zie je bijvoorbeeld dat de elektra-leidingen door onze luchtkanalen lopen. Dat gaat natuurlijk problemen opleveren.”

Een dergelijke ‘clash’ kan dus op voorhand al voorzien én verholpen worden. Op die manier is de foutenmarge op locatie zo klein mogelijk. “We denken altijd zorgvuldig na”, zegt Derk. “Maar omdat dit project in Zweden plaatsvindt, is dat van nóg groter belang. We beschikken daar niet over een netwerk van partners en leveranciers, dus moeten we er nu al rekening mee houden dat we in Zweden niet snel even iets kunnen aanpassen. Er wordt hier in Schijndel daarom nóg uitgebreider getest, voordat het de deur uitgaat. Zodat we niet voor verrassingen komen te staan.”

Meer weten? Lees hier ook de eerste blog van Peter Donkers.

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2
Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2
Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2
Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2
Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2

Sectoren

Kaasrijping

Voets & Donkers Koeltechniek - Kaasrijping

Als kaasproducent weet u als geen ander dat er talloze soorten kaas zijn en dat elke kaas zijn eigen bijzonderheden heeft. De luchtcondities in uw pakhuis spelen daarbij een grote rol; deze bepalen immers in hoge mate hoe uw kaas rijpt en (dus) smaakt. Voets & Donkers is specialist in het creëren van exact die condities die de kaasrijping optimaliseren en uw kaas zijn eigen, karakteristieke en perfecte smaak geven.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers - Voedingsmiddelen

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers - Duurzaamheid

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers