Skip to main content
Blog

Knäckebröd & koeltechniek – deel 4

Knäckebröd & koeltechniek – deel 4

Ron Eerhart over de installatie in Zweden, werken in het buitenland en verbroedering

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Ron Eerhart (hoofdmonteur) over de installatie in Zweden, werken in het buitenland en verbroedering.

“Wist jij dat het zuiden van Zweden vroeger bij Denemarken hoorde? Ja, je leert nog eens wat als je voor langere tijd in Zweden werkt!” Aan het woord is Ron Eerhart, hoofdmonteur bij Voets & Donkers en (mede-)verantwoordelijk voor de montage van de installatie die gebouwd is in het grote nieuwe fresh centre voor voedselverwerker VCN in Zweden. Ron was van april tot november 2019 grotendeels in Zweden te vinden. Eén keer in de twee weken kwam hij een weekend naar huis, en in de bouwvakvakantie was hij drie weken thuis. De rest van de tijd bracht hij door in Zweden, waar hij hard werken afwisselde met een bezoekje aan de sportclub, een restaurant in de omgeving of de kroeg in Malmö.

Mengelmoes van nationaliteiten

Onder Rons leiding werkten er een man of zestien aan de installatie, waarvan er tien van Voets & Donkers zelf waren en de rest werd ingehuurd vanuit andere bedrijven. Deze monteurs en lassers waren uiteraard in steeds wisselende teams aanwezig, waardoor er soms vier mannen rondliepen, soms tien en soms zestien. Het team bestond uit een mengelmoes van nationaliteiten: van Hongaren tot Polen, van Zweden tot Roemenen en natuurlijk Nederlanders. “Dat vind ik het mooiste aan dit project,” zegt Ron. “Dat we met zo veel verschillende mensen met al die verschillende nationaliteiten en al die verschillende karakters zo’n installatie neer hebben kunnen zetten. Gelukkig spraken de meesten goed Engels. Want het is een gecompliceerde installatie en het is een groot project. Maar we hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen!”

Het mooiste aan dit project vind ik dat we met zoveel verschillende mensen met al die verschillende nationaliteiten zo’n grote en complexe installatie neer hebben kunnen zetten!

Ron EerhartHoofdmonteur

Met bijna 8000m2 aan vloeroppervlakte, 3000kW aan koelvermogen en een machinekamer van 12 bij 16,75 bij 8,7 meter, is het fresh centre met recht een groot project te noemen. Bovendien is het een geavanceerd project. Ron: “De restwarmte die wij produceren bij het koelen, gebruiken we onder andere voor de vloerverwarming in de kantoren, het ontdooien van de koelers en om de luchtbehandelingskasten in het pand van warmte te voorzien. Op die manier zorgen we voor hergebruik van de energie en bouwen we dus een erg duurzame installatie.”

Strakke planning

Daarnaast maakte ook het feit dat het werk in Zweden dient te gebeuren, het project wat complexer dan wanneer het in Nederland zou plaatsvinden. “Het mag duidelijk zijn dat medewerkers die naar Zweden vliegen en daar moeten eten, drinken en slapen, duurder zijn dan diezelfde medewerkers op een project hier in Nederland. Daarom moet eigenlijk iedere minuut daar efficiënt besteed worden en dat vergt een strakke planning. Ook wat betreft het transport van de materialen. Daar moesten we vaak wat meer vooruit denken: wat moet er nog besteld worden en wanneer kan het dan mee, zodat het op tijd in Zweden is? Daarover had ik veel contact met mijn collega’s in Nederland via Whatsapp of, in de weekenden dat ik thuis was, op kantoor. Het was voor mij een erg intensieve tijd.”

Als hoofdmonteur vormde Ron de oren en ogen van de projectleider op locatie. Hij gaf er leiding aan het team, stuurde regelmatig rapportages en foto’s door en was bovendien vraagbaak voor de medewerkers. “Op zo’n groot project in het buitenland zit je natuurlijk meer op elkaars lip. Gelukkig konden we het goed vinden met elkaar. Natuurlijk waren er wel eens dingen, en die moet je met elkaar uitpraten, maar we hebben ook ontzettend veel gelachen en er was ook veel verbroedering. Doordeweeks werk je hard met elkaar. Het is fysiek zwaar werk en je maakt lange dagen. In het weekend doe je gezamenlijk leuke dingen, zoals zwemmen, een excursie of barbecueën. Je wordt op een gegeven moment écht een groep met elkaar.”

Trots

Een groep die bovendien een mooie prestatie heeft neergezet. Want de installatie is inmiddels in werking. “De afgelopen weken hebben we de installatie op afstand gemonitord”, vertelt Ron. “We kunnen dan inloggen op de installatie en onder andere waardes uitlezen, foto’s bekijken en indien gewenst compressoren opstarten of juist uitzetten. Een paar keer per dag bekeken we op die manier of alles klopte. Begin januari zijn er vier monteurs teruggegaan naar Zweden om nog wat losse eindjes af te werken. In week 4 gaat er nog een programmeur naartoe en dan kan de installatie écht opgestart worden. Mooi hoor. Ik ben er trots op dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen!”

Meer weten? Lees hier ook de eerdere blogs van Peter DonkersDerk Alkema & Michael van der Meijden en Wilco de Laat.

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 4 - 01
Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 4 - 02

Sectoren

Kaasrijping

Voets & Donkers Koeltechniek - Kaasrijping

Als kaasproducent weet u als geen ander dat er talloze soorten kaas zijn en dat elke kaas zijn eigen bijzonderheden heeft. De luchtcondities in uw pakhuis spelen daarbij een grote rol; deze bepalen immers in hoge mate hoe uw kaas rijpt en (dus) smaakt. Voets & Donkers is specialist in het creëren van exact die condities die de kaasrijping optimaliseren en uw kaas zijn eigen, karakteristieke en perfecte smaak geven.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers - Voedingsmiddelen

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers - Duurzaamheid

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers