Skip to main content
Blog

Knäckebröd & koeltechniek – deel 1

Knäckebröd & koeltechniek – deel 1

Peter Donkers met een introductie van het project

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Peter Donkers met een introductie van het project.

Met een decennialange ervaring in de kaas- en (andere) voedingsindustrie, kunnen we bij Voets & Donkers inmiddels aardig meepraten over het optimaliseren van processen in de food-branche. Minder verspilling, versere producten, snellere doorlooptijden… we dragen er graag ons steentje aan bij. Ook de Nederlandse groente- en fruitverwerker Koninklijke Vezet gaat optimaliseringsslagen doorvoeren. Met een nieuw fresh centre in Zweden wil VCN, de Scandinavische tak van Vezet, de Zweedse en Deense consument nog beter gaan bedienen. In het fresh centre wordt straks onder andere sla gesneden en verpakt, er worden maaltijdsalades bereid en fruitsalades samengesteld. Die vervolgens worden verkocht in Deense en Zweedse supermarkten. VCN schakelde ons in voor de koeltechniek en luchtbehandeling in het fresh centre.

En dus mochten (en mogen) wij naar Zweden: het land van knäckebröd, Ikea, Pippi Langkous en de Vikingen. Voor ons nieuw, en tegelijkertijd merkten we ook meteen dat Zweden qua cultuur, communicatie en regelgeving dicht bij Nederland staat. Handig dus, op allerlei verschillende gebieden.

Win-win-win-situatie

Het fresh centre voor VCN is niet zomaar een project. Met bijna 8000m2 aan vloeroppervlakte en 3000kW aan koelvermogen, is het een project waar we uitdaging in vinden én met veel plezier aan werken. Onze werkzaamheden hier zijn drieledig: we leveren koeltechniek, we zorgen voor de juiste (high care) luchtcondities én we leveren warmte. Dat laatste klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk best logisch: wat een koelinstallatie namelijk doet, is warmte verplaatsen. De installatie onttrekt ergens warmte en die warmte kun je dus elders weer slim inzetten. Bijvoorbeeld om de sla te drogen, om de kantoren in het pand te verwarmen en voor het reinigingswater. Op die manier ben je super-milieuvriendelijk -energiezuinig en -kostenbesparend bezig. Een win-win-win-situatie.

Door de warmte die de koelinstallatie op de ene plek onttrekt, elders slim in te zetten, zijn we super-milieuvriendelijk, - energiezuinig en kostenbesparend bezig.

Peter Donkers

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, onze voorbereidingswerkzaamheden voor dit project bestonden dus voor een groot gedeelte uit bekijken waar en op welk moment er warmte nodig is in het nieuw te bouwen fresh centre. Dat koppelen we aan de plekken waar koeltechniek en/of high care-luchtcondities nodig zijn. Met al die informatie en specificaties houden we nu, op het moment dat we onze installaties aan het ontwerpen zijn, al rekening.

Grotere efficiency, kleinere foutenmarges

Ook bijzonder binnen dit project, is het feit dat we de gehele installatie hier in 3D uittekenen én in onze eigen fabriek al opbouwen. Delen van de installatie kunnen we bovendien al hier in Schijndel keuren en certificeren. Eventuele fouten kunnen we er uithalen, waarbij nauw overleg tussen engineers en de productieafdeling zorgt voor meer efficiëntie en kwaliteit. Vervolgens demonteren we de installatie en transporteren deze als een (relatief) eenvoudig in elkaar te zetten pakket naar Zweden. Op die manier hebben onze monteurs op locatie minder tijd nodig voor de montage. Ook het werken in BIM, een digitaal samenwerkingsmodel tussen ons, de aannemer en andere installateurs, verkleint foutenmarges. Eventuele ‘clashes’ en knelpunten kunnen we hiermee vooraf al in kaart brengen en ondervangen.

De komende maanden gaan wij hard aan de slag om dit project tot een succes te maken. Van ontwerp tot productie en van installatie tot realisatie. We houden je op de hoogte!

Peter Dᴓnkers

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 1

Sectoren

Kaasrijping

Voets & Donkers Koeltechniek - Kaasrijping

Als kaasproducent weet u als geen ander dat er talloze soorten kaas zijn en dat elke kaas zijn eigen bijzonderheden heeft. De luchtcondities in uw pakhuis spelen daarbij een grote rol; deze bepalen immers in hoge mate hoe uw kaas rijpt en (dus) smaakt. Voets & Donkers is specialist in het creëren van exact die condities die de kaasrijping optimaliseren en uw kaas zijn eigen, karakteristieke en perfecte smaak geven.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers - Voedingsmiddelen

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers - Duurzaamheid

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers