Skip to main content

Duurzaamheid

Warmteterugwinning

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

De inzet van natuurlijke koudemiddelen betekent dat we voornamelijk gebruik maken van niet-chemische koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan. Bij complexe installaties beperken we de benodigde koudemiddel-inhoud, door centraal koude op te wekken en deze middels een koudedrager te verspreiden door de installatie. Onze installaties werken daarnaast allemaal zeer energiezuinig en efficiënt.

Slim inzetten van onttrokken warmte

Een koelinstallatie transporteert energie van de ene plaats naar de andere: de installatie onttrekt warmte aan de ruimte, waardoor deze afkoelt. Voorheen werd deze warmte naar buiten weggevoerd. Wij denken echter dat we deze slimmer én duurzamer in kunnen zetten. De onttrokken warmte, aangevuld met de energie die nodig is voor de aandrijving van het energie-transport, gebruiken we geheel of gedeeltelijk voor de verwarming van bijvoorbeeld kantoren en andere ruimtes. Maar ook, indien relevant, voor de verwarming van proceswatersystemen.

Door middel van slimme schakelingen is het zelfs mogelijk om warmte te genereren met de koelinstallatie, op het moment dat er niet direct koelvraag is. De koelinstallatie functioneert dan volledig als warmtepomp. Hierdoor kunt u warmte opwekken met relatief weinig elektrische energie.

Piek in stroomverbruik dempen

Bij Voets & Donkers hebben we een pilot gedraaid met een nieuwe besturingstechnie, waarmee (indien gewenst) het energieverbruik van uw installatie gestuurd kan worden. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld op een bepaald moment flink koelen, om vervolgens de koelinstallatie even bijna uit te schakelen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de installatie op bepaalde momenten een laag energieverbruik realiseert. Deze techniek maakt het mogelijk om de piek in stroomverbruik vanuit de particuliere sector (in de ‘spitsuren’ ’s ochtends en ’s avonds) wat te dempen, of in ieder geval niet te versterken.

Voets & Donkers - Duurzaamheid

Technieken bij duurzaamheid

Engineering

Voets & Donkers - Engineering

Het ontwerpen, produceren en opleveren van een kwalitatief hoogwaardige koelinstallatie of luchtbehandelingssysteem begint bij het concept. Onze engineers combineren kennis van bewezen technieken met een innovatieve instelling.

Meer informatie

Eigen productie

Voets & Donkers - eigen werkplaats

Bij Voets & Donkers staan snel schakelen en flexibiliteit naar onze klanten toe centraal. Doordat wij beschikken over een zeer ruime, eigen werkplaats, kunnen wij deze flexibiliteit optimaal voor u waarborgen.

Meer informatie

Luchtbehandeling

Voets & Donkers - Luchtbehandeling

Van voedingsmiddelenindustrie tot farmacie en de high-tech-sector. Voets & Donkers is al decennialang actief in vele sectoren waarin geavanceerde luchtbehandelingsinstallaties een belangrijke rol spelen. Wij adviseren, ondersteunen en ontzorgen u volledig!

Meer informatie

Luchtverdeling

Voets & Donkers - Luchtverdeling

In een zorgvuldig geconditioneerde ruimte is niet alleen luchtbehandeling van groot belang. Ook de luchtverdeling is belangrijk. Voets & Donkers selecteert en ontwerpt voor u graag de juiste luchtkanalen en luchtverdeling voor uw situatie.

Meer informatie

Koel- en vriescellen

Voets & Donkers Koel- en vriescellen

Voets & Donkers is gespecialiseerd in koel- en luchtbehandelingsinstallaties. Maar ook voor de bouw van uw volledige koel- of vriescel kunt u bij ons terecht. Van een enkele reguliere koelcel tot geavanceerde maatwerk-toepassingen en grote koelcellencomplexen.

Meer informatie

Koelinstallatie

Voets & Donkers - Koelinstallatie

Al sinds 1953 zijn wij met ons familiebedrijf actief in de koudetechniek. We zijn dan ook stevig geworteld in deze branche. Door de jaren heen zijn onze projecten groter geworden, en de koelinstallaties complexer. Tegenwoordig leveren we dan ook koelinstallaties van groot tot klein en van eenvoudig tot zeer complex.

Meer informatie

Blogs over duurzaamheid

Knäckebröd & koeltechniek - deel 4

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 4 - Header

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Ron Eerhart (hoofdmonteur) over de installatie in Zweden, werken in het buitenland en verbroedering.

Meer informatie

Blauw en groen wordt rood

Voets & Donkers - Bedrijfsbus - Header

Ze reden (en rijden) alweer sinds de jaren ´90 met deze opdruk rond, onze bedrijfsbussen. En dus vonden we het tijd voor iets nieuws. Een uitstraling die meer van deze tijd is, maar vooral een look die meer recht doet aan onze visie en bedrijfsfilosofie. Daarom schakelden we een bureau in, dat ons hiermee kon helpen. Zij hadden hier, in samenspraak met ons, wel ideeën bij. En zo ging het balletje aan het rollen.

Meer informatie

Knäckebröd & koeltechniek - deel 3

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 3 - Header

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Wilco de Laat (chef werkplaats) over de productie van de machinekamer, het transport en de manier waarop alles gedubbelcheckt wordt.

Meer informatie

Knäckebröd & koeltechniek - deel 2

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 2

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Derk Alkema (proces-engineer koeltechniek) en Michael van der Meijden (3D-tekenaar) over het ontwikkel-, teken- en rekenwerk dat nodig is om het project te kunnen realiseren.

Meer informatie

Knäckebröd & koeltechniek

Voets & Donkers - Knackebrod & koeltechniek - Deel 1

Een nieuw project voor een groot fresh centre in Zweden. Hoe vliegen we dat aan? In een aantal blogs nemen we u graag mee in onze wereld. In deze blog: Peter Donkers met een introductie van het project.

Meer informatie

Distributiecentrum Lidl

Voets & Donkers - Lidl - Header

Supermarktketen Lidl heeft een naam hoog te houden als het gaat om duurzame huisvesting. De nieuwste loot aan de stam is het Lidl-distributiecentrum (DC) in het Gelderse Oosterhout, dat goed is voor een BREEAM NL Outstanding-certificaat. Enkele fragmenten uit het stuk dat gepubliceerd is op koudeenluchtbehandeling.nl, een website van RCC K&L.

Meer informatie

Geavanceerd en energiezuinig

Voets & Donkers - Lidl - Installatie

Op basis van al gerealiseerde projecten voor Lidl is een verbeterd modern en energiezuinig ontwerp gemaakt voor het nieuwe distributiecentrum op basis van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en kooldioxide (CO2).

Meer informatie

Het SFC van Albert Heijn

Voets & Donkers - Shared Fresh Center Albert Heijn

Het is nieuw, het is innovatief, maar het is vooral groot, dat nieuwe Shared Fresh Center van Albert Heijn. Met een vloeroppervlak van bijna 42.000m2 is het één van de grootste versdistributiecentra van Nederland.

Meer informatie

Milieuvriendelijke koelinstallatie

Voets & Donkers - Milieuvriendelijke koelinstallatie

Voor het project ND Logistics in Nieuwegein verzorgt Voets en Donkers Koeltechniek de complete koelinstallatie om het gebouw tussen de 0 en 2 graden Celsius te houden.

Meer informatie

Energiezuinig koelen

Het bedrijf Groentehof BV, leverancier van panklare groenten, breidde in 2006 zijn productielocatie in Helmond uit met twee expeditieruimtes. Deze zijn maximaal geïsoleerd. Bovendien werd een extra koelinstallatie neergezet, volgens de laatste stand van de techniek.

Meer informatie
Voets & Donkers