Skip to main content
BlogMedia

Techniek Toekomst Magazine

Techniek Toekomst Magazine

Een mooi artikel over Voets & Donkers in het Techniek Toekomst Magazine. Dit magazine toont het belang van techniekonderwijs en goede vaklui voor technische bedrijven. Het magazine verwondert en inspireert! Benieuwd naar ons artikel? Dat vind je hier onder.

We hebben veel behoefte aan ‘koele’ vaklui

Het bewaren en conserveren van voedsel wordt in de huidige samenleving steeds belangrijker. Het weggooien van bedor- ven voedsel wil men tot een minimum zien te beperken. Met de juiste omstandigheden is het mogelijk om de houdbaar- heid van producten te verlengen zodat de producten op een ander moment genuttigd kunnen worden. De koeltechniek speelt hier een hele grote rol in.

Voets & Donkers is gespecialiseerd in de ontwikkeling, pro- ductie en installatie van industriële koelinstallaties en lucht- behandelingssystemen. Onze kracht zit in de combinatie van innovatief vermogen en een kostenefficiënte productie: we hebben de kennis in huis om met onze klanten mee te den- ken, te ontwerpen én hebben de mogelijkheden om profes- sionele producten tegen lage kosten te produceren. Ons vakgebied strekt zich uit over de volledige breedte van de industriële koel- en vriestechniek en luchtbehandeling, met een specialisatie op het gebied van kaasrijping, voed- selverwerking, high-care, cleanrooms en airconditioning.

Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuur- lijke koudemiddelen wat het duurzame karakter van ons bedrijf weergeeft. Met een hecht team van ongeveer 50 collega’s zijn we dagelijks bezig om het beste resultaat voor onze klanten te bereiken. Onze monteurs staan voor onze kwaliteit en hebben veel vrijheid voor eigen inbreng. Dit maakt werken bij Voets & Donkers uitdagend maar vooral ook erg leuk. We bieden onze mensen ruime mogelijkheden voor (interne) groei en dit maakt het mogelijk om altijd mee te gaan, of zelfs voorop te lopen, bij innovatieve nieuwe technieken. Omdat we alle facetten in eigen huis hebben, kunnen we technisch personeel ook goede en brede perspectieven bieden om zich te ontwikkelen binnen de koudetechniek.

Kaas

“We maken installaties voor o.a. distributiecentra en we zijn vooral actief in de voedingsmiddelenbranche. Ook doen we veel voor bedrijven in kaasproductie en -rijping. In de meeste kaaspakhuizen in Nederland verzorgen wij de koeling en luchtbehandeling.”

Keuzevak koudetechniek

“De samenwerking met het Elde College is op dit moment vrij intensief. John van Hoek, de vader van één van mijn collega’s, geeft les op het Elde College. Hij heeft me uitgenodigd om langs te komen voor een gesprek over hoe we door samen te werken meer jeugd kunnen bereiken. In het verleden zijn er spullen door ons geleverd om leerlingen bekend te maken met koeltechniek. Als gastdocent heb ik de leerlingen uitgelegd wat koudetechniek is en wat je er mee kan. Daarna wilden drie leerlingen er meer over weten en zij doorlopen nu hun keuzevak ‘koudetechniek’ bij Voets & Donkers. De jongens zijn nog jong maar hun interesse is zeker gewekt. Het Elde College heeft door onze samenwerking nu weer twee goedwerkende koelmachines. Ik leer de leerlingen hiermee om te gaan en wat ze hierover kunnen vertellen tegen hun medeleerlingen. Samen staan we voor goed techniekonderwijs en dat is belangrijk! Zo is het Elde College voor mij een belangrijke partner geworden in het opleiden van leerlingen in de koeltechniek.”

Rol binnen installatietechniek

“In het algemeen denken we bij Voets & Donkers dat de koeltechniek een nog centralere rol gaat spelen in de wereld van de installatietechniek. Er blijft vraag naar koeling waar- door automatisch ook veel warmte geproduceerd wordt. Gebruik van deze restwarmte maakt het mogelijk dat we nu al hele fabrieken kunnen verwarmen met de koelinstallatie. Hierdoor is een gasaansluiting niet meer nodig voor deze klanten.”

Baanzekerheid

“De installatietechniek is technisch uitdagend en biedt veel toekomstperspectief. Als je daarvan houdt is koeltechniek echt iets voor jou. Omdat je vrijwel nooit in de leidingen kunt kijken, moet je goed begrijpen wat er gebeurt. De natuurkunde maakt het mogelijk om de warmte op de ene plaats op te nemen en dezelfde warmte ergens anders weer af te geven. Het is een interessante en schone techniek. We hebben veel behoefte aan ‘koele’ vaklui. De jeugd kiest steeds meer voor een opleiding waar toekomst in zit. Die toekomst vind je zeker in de koeltechniek!”

Over Roel Gerritsma

Roel Gerritsma is bedrijfsleider bij Voets & Donkers Koeltechniek in Schijndel. Van origine is hij werktuigbouwkundige. Bij zijn vorige werkgever, de Koninklijke Luchtmacht, kwam hij in aanraking met koeltechniek. De overstap naar Voets & Donkers was dan ook een logische stap voor Roel. Roel: “Met ongeveer 50 medewerkers vormen we een mooi bedrijf in de koeltechniek. De sfeer in ons bedrijf is informeel en je kan bij iedereen binnen lopen. Er is weinig verloop, dat is mede te danken aan de gezellige groepssfeer. We zijn een redelijk klein bedrijf, maar wat we maken is heel groot en professioneel.”

Download Techniek Toekomst Magazine
Voets en Donkers
Voets en Donkers

Sectoren

Kaasrijping

Voets & Donkers Koeltechniek - Koudetechniek

Als kaasproducent weet u als geen ander dat er talloze soorten kaas zijn en dat elke kaas zijn eigen bijzonderheden heeft. De luchtcondities in uw pakhuis spelen daarbij een grote rol; deze bepalen immers in hoge mate hoe uw kaas rijpt en (dus) smaakt. Voets & Donkers is specialist in het creëren van exact die condities die de kaasrijping optimaliseren en uw kaas zijn eigen, karakteristieke en perfecte smaak geven.

Meer informatie

AGF

Voets & Donkers Koeltechniek - High Care

Een optimale smaak, kwaliteit en houdbaarheid zijn in de AGF-sector van groot belang. Bij Voets & Donkers hebben we de kennis, ervaring en expertise om hier als koeltechnisch bedrijf een meerwaarde in te kunnen bieden. We hebben vele klanten in de AGF-sector: van kleinschalige boerderijen tot grote fresh centres. Met koel- en vriescellen in allerlei soorten en maten, bieden we dan ook een breed scala aan mogelijkheden. Of het nu gaat om een koelcel op de boerderij, een groente-verwerkende fabriek of groot (gekoeld) magazijn… we zijn u graag van dienst!

Meer informatie

Farmacie

Voets & Donkers Koeltechniek - Cleanrooms

De omstandigheden waaronder medicijnen worden geproduceerd, verwerkt en opgeslagen, zijn van groot belang voor de kwaliteit ervan. Als farmaceutische producent of groothandel heeft u dan ook behoefte aan een betrouwbare partner op dit gebied. Bij Voets & Donkers hebben we een ruime ervaring in het creëren van exact de juiste luchtcondities voor de opslag van medicatie.

Meer informatie

Warehousing

Voets & Donkers Koeltechniek - Airconditioning

Voor elk distributiecentrum of magazijn gelden andere wensen en eisen op het gebied van temperatuur en (ultraschone) luchtcondities. Met onze kennis en ervaring in industriële koudetechniek en luchtbehandelingsinstallaties, kunnen we de kwaliteit en houdbaarheid van de opgeslagen producten optimaliseren.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers Koeltechniek - Maatwerk

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers Koeltechniek - Kaasrijping

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers