Kaasrijping

Zorgvuldig creëren van exact de juiste condities voor kaasrijping

Complete aanpak

Realisatie van beluchtingssystemen voor kaasrijping

Natuurlijk koelen

Duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige oplossingen

Kaasrijping

Voets & Donkers ontwikkelt met grote precisie luchtbehandelingssystemen die exact de juiste condities creëren voor kaasrijping.

Al sinds de jaren 80 houdt Voets & Donkers zich bezig met het zorgvuldig creëren van exact de juiste condities voor kaasrijping. We kunnen ons dan ook met recht experts noemen in dit vakgebied. Wij zijn gespecialiseerd in luchtbehandelingstechniek voor het rijpingsproces: we ontwikkelen installaties die zorgvuldig beheerst en met grote precisie vocht aan de gepekelde kazen onttrekken. Alles uiteraard exact afgestemd op uw situatie, eisen- en wensenpakket.

Complete aanpak

Voets & Donkers biedt een complete aanpak voor de realisatie van beluchtingssystemen voor kaasrijping. In deskundige projectteams werken we in eigen huis aan de totale engineering, werkvoorbereiding en realisatie van uw installatie. Al onze installaties voldoen aan de wettelijke (Europese) richtlijnen.

Luchtverdeelsystemen

Het juiste beluchtingssysteem voor uw kaasopleg is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van de kaas en uw magazijnsysteem. Voets & Donkers brengt deze en andere relevante factoren in kaart, en geeft op basis daarvan een advies voor het luchtverdeelsysteem dat het beste gehanteerd kan worden. We bieden een breed scala aan beluchtingssystemen voor kaasrijping, waaronder PVC-beluchtingsbuizen, beluchtingsfolie, hoog-inducerende inblaas-nozzles, een over- of onderdukplenum en kunststof luchttransportsystemen. Wij bieden voor iedere situatie een passende oplossing.

HR-ontvochtigingssyteem

Door de jaren heen heeft Voets & Donkers de technieken voortdurend aangepast aan veranderende eisen en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Onze sterke wil om steeds te blijven vernieuwen en innoveren, leidde tot een constante zoektocht naar manieren om het luchtbehandelingsproces efficiënter te laten verlopen. In 2003 hebben we hierin een belangrijke stap gezet, met de ontwikkeling van een HR-ontvochtigingsinstallatie. Het gebruik van deze installatie levert een aanzienlijke energiebesparing op. De HR-ontvochtigingsinsallatie zorgt ervoor dat de toegevoerde koude hergebruikt wordt in het ontvochtigingsproces. Dit resulteert in een ontvochtigingsmethode die 40% minder koelvermogen vereist dan conventionele systemen.

Natuurlijk koelen, de beste oplossing

Binnen onze werkwijze staan duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige oplossingen centraal. Zo werken wij veelal met natuurlijke (niet-chemische) koudemiddelen. Bij grotere installaties beperken we het gebruik van koudemiddelen door centraal koude op te wekken en deze middels een koudedrager te verdelen over de ruimtes en processen. Ook werken wij met energiezuinige ventilatoren en met nieuwe technieken, zoals Low Charge Ammonia Systemen. Het bouwen van energiezuinige installaties biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar levert ook een forse energiebesparing op voor u.

Besturing & visualisatie

De besturing van uw installatie vindt plaats middels slimme en gebruiksvriendelijke software. Deze software is op maat in te regelen, door uzelf of door ons, en zorgt voor een optimale werking van uw installatie tegen zo laag mogelijke energie- en onderhoudskosten. Daarnaast geeft de software op heldere wijze inzicht in de procesinformatie, zodat u grip en controle heeft over uw processen. Naast het realiseren van nieuwe installaties met bijbehorende besturingstechniek kunnen wij ook het vervangen van de besturingssoftware van bestaande installaties op ons nemen. Dit is vaak mogelijk zonder het functioneren van uw installatie te onderbreken. Met het vervangen van de besturingssoftware kan een energiebesparing van maar liefst 20% gerealiseerd worden.

Installaties monitoren

Voets & Donkers kan desgewenst uw installatie op afstand uitlezen en monitoren. Op die manier kunnen we proactief ingrijpen ruim voordat eventuele problemen zich voordoen. Dit voorkomt niet alleen storingen in uw installatie, het zorgt ook voor een langere levensduur, kostenbesparing, energiebesparing en meer efficiency.

Filtering en ionisatie

Met een luchtbehandelingsinstallatie van Voets & Donkers worden de rijpingscondities in uw kaasopslag zorgvuldig constant gehouden, op bijvoorbeeld 13°C, met een luchtvochtigheidspercentage van 85%. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt voor optimale rijpingscondities, maar bevordert ook schimmelvorming. Door de Voets & Donkers-beluchtingssystemen kunnen we deze processen onder controle houden. Om ervoor te zorgen dat de apparatuur, zoals onder andere de luchtbehandelingskast en de toevoerkanalen, geen voedingsbodem gaat vormen voor schimmels, zorgt Voets & Donkers voor filtering van de lucht. Deze continue filtering zorgt voor een schone lucht en het afvangen van schimmelsporen. Daarnaast zetten we luchtionisatie in als toevoeging op de filtering om de lucht verder te zuiveren en met de name de micro-organismen zoals schimmelsporen te vernietigen.