Skip to main content
Blog

Van installatie naar techniek

Van installatie naar (koel)techniek

Bij Voets & Donkers zien we ze regelmatig: installatietechnici die huiverig zijn om de overstap te maken naar een baan in de koeltechniek. Begrijpelijk, want er zijn uiteraard de nodige verschillen tussen deze twee vakgebieden. Toch zien wij óók dat deze overstap veel technici goed afgaat. Sterker nog: we kunnen het iedereen van harte aanbevelen. Een overstap van installatie- naar koeltechniek, heeft namelijk allerlei voordelen!

Eerlijk is eerlijk: we zeggen dit bij Voets & Donkers natuurlijk niet voor niets. We zijn de laatste jaren hard gegroeid, en verwelkomen dus graag nieuwe mensen binnen ons bedrijf. Maar dat is niet de enige reden dat we het zeggen. Wij durven namelijk te beweren dat zo’n overstap hartstikke leuk is! Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Koeltechniek heeft veel overeenkomsten met installatietechniek

Vanzelfsprekend heb je voor het werken met bepaalde stoffen en gassen in de koeltechniek certificeringen nodig. En geldt er bepaalde regelgeving rondom onze installaties. Het kan zijn dat je dat spannend vindt, maar je hebt die certificeringen niet in alle functies nodig. Én je hebt ze in veel gevallen redelijk snel op zak. Onze collega Lars maakte zo’n vier maanden geleden de overstap van installatie- naar koeltechniek. “Ik werk als werkvoorbereider nieuwbouw en merk dat de werkvoorbereiding in de koeltechniek veel overlap vertoont met die in de installatietechniek. Bovendien kon ik rustig wennen, door bijvoorbeeld te beginnen met indirecte koelinstallaties: installaties waarbij water gebruikt wordt als (indirect) koudemiddel. Of er nu warm of koud water door die leidingen stroomt, maakt voor mijn werk geen groot verschil. Met dit soort projecten kon ik dus vrijwel meteen aan de slag.”

Wij helpen je op weg… én verder

Kom je bij Voets & Donkers werken, dan gooien we je natuurlijk niet zomaar in het diepe. “Ik krijg tot nu toe rustig de tijd om te wennen,” vertelt Lars. Onze collega Kevin, die zo’n vier jaar geleden de overstap maakte van de installatietechniek naar ons bedrijf, vertelt: “Ik had de juiste kennis ook niet toen ik hier kwam werken. Mijn collega’s gebruikten allemaal woorden die ik niet kende. Maar ik heb in de eerste weken al veel van mijn collega’s kunnen leren. Ook heb ik een opleiding tot koelmonteur gevolgd; dat ging vrij snel en soepel. Inmiddels ben ik via diverse andere functies doorgegroeid tot werkvoorbereider service en volg ik nu een cursus op het gebied van leiderschap. Ook heb ik cursussen gedaan in regeltechniek en elektrisch schakelen. Daarmee kan ik klanten in de toekomst nóg beter helpen.”

In de koeltechniek kun jij je (technische) ei kwijt.

“Elke machine is anders”, vertelt Kevin. “Een ketel is misschien 100 keer hetzelfde, maar wij maken voor iedere klant maatwerk. Dat maakt het technisch gezien erg interessant.” Dat vindt Lars ook: “Als je wil, kun je technisch gezien heel diepgaand werk verrichten hier. Wij bouwen zelf machines op vanuit de verschillende onderdelen. Dat wil niet zeggen dat het altijd moeilijk of ingewikkeld is, wél dat het veelzijdig en leuk is!”

Met een overstap naar de koeltechniek investeer je (duurzaam) in jezelf

Airco’s, koelinstallaties, warmterugwinning, warmtepompen en niet te vergeten al onze gekoelde voedingsmiddelen… De koudetechniek is ‘booming’. En dat zal de komende jaren zeker niet minder worden. “Een warmtepomp is feitelijk een omgekeerde koelmachine”, vertelt Lars. “Bij de energietransitie – want Nederland moet ‘van het gas af’ – speelt de koudetechniek dus een grote rol. Wij zorgen ervoor dat warmte en koude duurzaam ingezet worden en dat we geen energie meer ‘weggooien’. Dat is goed voor onze toekomst!” Maar het is niet alleen goed voor de toekomst van onze aarde, het is ook goed voor jou. Maak je nu de overstap naar de koeltechniek, dan kun je ervan uitgaan dat je tot je pensioen gebeiteld zit.

Van koeltechniek word je niet vies

Als onderhoudsmonteur in de koudetechniek doe je veel technisch onderhoud en verhelp je storingen aan koelinstallaties. Hierbij zit het koudemiddel in de installatie en is het belangrijk dat het niet buiten de installatie komt. Daarom werken we altijd heel secuur en netjes. Hierdoor kom je als monteur in veel gevallen ’s avonds niet zwart van het smeer thuis. Heerlijk toch?

Wij hebben alles in eigen huis

Bij Voets & Donkers vind je alles: van engineering en werkvoorbereiding tot onze eigen werkplaats en service-afdeling. Dat betekent dat je hier makkelijk in kunt stromen en vrijwel meteen op een goed niveau op een bepaalde functie aan het werk kunt gaan. Daarna kun je je kennis uiteraard verbreden en verdiepen als je dat wilt.

Zit jij in de installatietechniek en hebben we je overtuigd? Kom dan ook eens kijken in de koudetechniek! Neem contact met ons op voor meer informatie. Je bent van harte welkom!

voets en donkers blog van installatie tot techniek

Sectoren

Kaasrijping

Voets & Donkers Koeltechniek - Koudetechniek

Als kaasproducent weet u als geen ander dat er talloze soorten kaas zijn en dat elke kaas zijn eigen bijzonderheden heeft. De luchtcondities in uw pakhuis spelen daarbij een grote rol; deze bepalen immers in hoge mate hoe uw kaas rijpt en (dus) smaakt. Voets & Donkers is specialist in het creëren van exact die condities die de kaasrijping optimaliseren en uw kaas zijn eigen, karakteristieke en perfecte smaak geven.

Meer informatie

AGF

Voets & Donkers Koeltechniek - High Care

Een optimale smaak, kwaliteit en houdbaarheid zijn in de AGF-sector van groot belang. Bij Voets & Donkers hebben we de kennis, ervaring en expertise om hier als koeltechnisch bedrijf een meerwaarde in te kunnen bieden. We hebben vele klanten in de AGF-sector: van kleinschalige boerderijen tot grote fresh centres. Met koel- en vriescellen in allerlei soorten en maten, bieden we dan ook een breed scala aan mogelijkheden. Of het nu gaat om een koelcel op de boerderij, een groente-verwerkende fabriek of groot (gekoeld) magazijn… we zijn u graag van dienst!

Meer informatie

Farmacie

Voets & Donkers Koeltechniek - Cleanrooms

De omstandigheden waaronder medicijnen worden geproduceerd, verwerkt en opgeslagen, zijn van groot belang voor de kwaliteit ervan. Als farmaceutische producent of groothandel heeft u dan ook behoefte aan een betrouwbare partner op dit gebied. Bij Voets & Donkers hebben we een ruime ervaring in het creëren van exact de juiste luchtcondities voor de opslag van medicatie.

Meer informatie

Warehousing

Voets & Donkers Koeltechniek - Airconditioning

Voor elk distributiecentrum of magazijn gelden andere wensen en eisen op het gebied van temperatuur en (ultraschone) luchtcondities. Met onze kennis en ervaring in industriële koudetechniek en luchtbehandelingsinstallaties, kunnen we de kwaliteit en houdbaarheid van de opgeslagen producten optimaliseren.

Meer informatie

Voedingsmiddelen

Voets & Donkers Koeltechniek - Maatwerk

Als producent of verwerker van voedingsmiddelen weet u dat hygiëne van essentieel belang is. De luchtkwaliteit moet optimaal zijn, zodat er tijdens het verwerken of verpakken van de voedingsmiddelen geen vervuiling in de verpakking of het product terecht komt. Bij Voets & Donkers zijn we gespecialiseerd in het creëren van een ultra-schone luchtkwaliteit voor het produceren, verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Meer informatie

Duurzaamheid

Voets & Donkers Koeltechniek - Kaasrijping

Duurzaamheid is in onze samenleving tegenwoordig erg belangrijk. We ‘moeten’ van het gas af, en ook ons gebruik van elektriciteit proberen we zoveel mogelijk te beperken. Bij Voets & Donkers leveren we met onze installaties op drie manieren een bijdrage aan duurzaamheid: we maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen, we ontwikkelen energiezuinige installaties en we maken warmteterugwinning mogelijk.

Meer informatie
Voets & Donkers